Ciasteczka imbirowe, kruche i delikatne - do przygotowania na ostatnią chwilę przed świętami. Nie muszą leżakować. Od razu są miękkie i dobre do jedzenia. Dodatkowo do ich przygotowania potrzeba niewiele składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dlatego jeśli jeszcze nie macie pomysłu jakie świąteczne słodkości upiec, albo do tej pory nie mieliście na to czasu - polecam ten ekspresowy przepis.
-------- 
Wesołych Świąt Kochani. Odpocznijcie, nabierzcie sił, napełnijcie brzuchy pysznościami.  
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
- szczypta soli
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu 
- szczypta pieprzu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir, cynamon i pieprz. Wymieszaj. Wlej wodę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Na początku będzie się sypało, ale im dłużej będziesz wyrabiać, tym bardziej zmięknie i zacznie się lepić. Jeśli nadal będzie sypkie, dolej odrobinę wody. Zlep kulę.
Rozwałkuj ciasto cienko (na blacie podsypanym mąką) i wykrawaj ulubione kształty. Przekładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 7 minut. 
Lukruj i dekoruj po wystudzeniu. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
 
 
                           


 
 


 

 
najlepsze do świątecznej kawki;)
OdpowiedzUsuń